Korttidsboende SoL
Enligt Socialstyrelsen är korttidsboende en tillfällig boendeform som syftar till att ge vård och omsorg dygnet runt under en begränsad period. Det kan användas för rehabilitering, avlastning för anhöriga (växelvård), eller som en övergång mellan sjukhusvistelse och hemgång. Korttidsboende är inte avsett som permanent boende, utan som en insats för att möta tillfälliga behov. Insatsen beslutas av kommunens biståndshandläggare och grundar sig på en individuell behovsbedömning.
Korttidsboende är detsamma som tidigare benämndes “hem för viss annan heldygnsvård” enligt 7 kap. 1 § 3 socialtjänstlagen.

Korttidsboende enligt SoL hos oss
Vi på Sigtuna Omvård driver två korttidsboenden enligt SoL varav ett i Sigtuna kommun och ett i Uppsala kommun. Vi är en etablerad och stabil aktör med kompetent och erfaren personalgrupp. Vår målsättning är att skapa trygghet, kontinuitet och delaktighet för individen under hela vistelsen. På ett korttidsboende får man omvårdnad dygnet runt av utbildad personal som arbetar utifrån ett personcentrerat förhållningssätt. Det innebär att individens önskemål, vanor och behov står i centrum, och att insatserna anpassas därefter.
För att få en plats på våra omvårdnadsboenden behövs ett biståndsbeslut från kommunens biståndshandläggare. Placeringar på våra omvårdnadsboenden kan vara antingen enskilda vistelser eller återkommande vistelser i form av växelvård eller som avlastningsboende.
Socialtjänstlagen (SoL) och individens rätt till stöd
Socialtjänstlagen (SoL) syftar till att främja människors ekonomiska och sociala trygghet, jämlikhet i levnadsvillkor samt aktiva deltagande i samhällslivet. Inom ramen för SoL har varje individ rätt till stöd och hjälp utifrån sina specifika behov, och korttidsboende är en av de boendeformer som erbjuds för att möta dessa behov på ett flexibelt och värdigt sätt.
Våra korttidsboenden
-
Wattholma Gård korttidsboende
På Wattholma Gård tar vi emot personer som är i ökat behov av omvårdnad, stöd och omsorg i åldern 36 och uppåt. Vi har även möjlighet att ta emot personer för återkommande avlastning.
Varför man är i behov av ett korttidsboende kan bero på många saker. Det kan till exempel handla om att du är medicinskt färdigbehandlad på sjukhus men väntar på att ditt ordinarie boende ska anpassas, du kanske behöver stärka dina förmågor genom vardagsrehabilitering. Du kanske inte riktigt själv kan redogöra för vad du behöver hjälp med i ditt hem och då kan vi göra både minnesutredningar och ADL- bedömningar så att din kommun kan ordna rätt hjälp för dig hemma.
Det kan också vara så att du som anhörig behöver avlastning i form av korttidsboende.
-
Björklunda korttidsboende
På Björklunda erbjuder vi ett tryggt, säkert, mysigt och familjärt boende för personer med psykisk ohälsa.
Vår kompetens är hög och vi har lång erfarenhet av ovanstående problematik. Patienten är alltid i fokus och vi arbetar med ett starkt kontaktmannaskap och väl beprövade metoder.
Om du önskar mer information, ring oss gärna så berättar vi mer. Kontaktuppgifter under fliken "kontakta oss"
När korttidsboende är rätt insats?
Korttidsboende kan vara en lösning i olika situationer när tillfälligt stöd eller omsorg behövs, exempelvis:
Efter sjukhusvistelse.
Personen kan behöva fortsatt omvårdnad och rehabilitering innan hemgång.Avlastning för anhöriga.
Korttidsvistelsen ger närstående möjlighet till återhämtning och orkar därmed längre i sin omsorg.Väntan på permanent boende.
Om ett beslut om särskilt boende är fattat, men plats inte finns ännu, fungerar korttidsboende som en övergång.Utredning av vårdbehov.
Under vistelsen kartlägger personalen individens behov inför beslut om fortsatt omsorg.

Våra mål i korttidsboendet
Vistelsen på korttidsboendet ska vara trygg, meningsfull och stödjande. Därför läggs stor vikt vid aktiviteter, social samvaro och rehabiliterande insatser. Målet är att stärka individens förmåga att klara sin vardag – antingen för att återgå till det egna hemmet eller som förberedelse inför flytt till särskilt boende.
Sigtuna Omvård betonar vikten av att varje person som vistas i korttidsboende ska känna sig sedd och lyssnad på. Det är en grundläggande del av vår värdegrund, som vilar på respekt, delaktighet och omtanke. Personalen har bred kompetens inom områden som missbruksvård, psykiatri, geriatrik, palliativ vård och rehabilitering, vilket skapar goda förutsättningar för en trygg och kvalitetssäkrad vistelse.
Kvalitet och tillsyn
Verksamheter som erbjuder korttidsboende måste ha tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg (IVO). IVO ansvarar för tillsyn och säkerställer att verksamheten uppfyller lagstadgade krav på kvalitet och säkerhet. Sigtuna Omvård har självfallet tillstånd från IVO.
Beslut om korttidsboende
Att få ett beslut om korttidsboende börjar med en ansökan till kommunens biståndshandläggare. Det är viktigt att man tillsammans utreder vilka behov som finns och vad som är det bästa alternativet i det aktuella läget. Bedömningen sker alltid individuellt, och beslutet kan överklagas om man inte är nöjd.
Kostnader och avgifter
Kommunen får ta ut avgifter för korttidsboende, men dessa får inte överstiga ett visst belopp per månad, enligt Socialstyrelsens riktlinjer. Avgiften baseras på den enskildes inkomst och fastställs av kommunen. Sigtuna OmVård tar inte betalt av den enskilde för vistelsen.